Openhartig

OPENHARTIG – HET BOEK

OPENHARTIG is een boek, gevuld met verhalen over de liefde, over verlies, eenzaamheid en persoonlijke ontwikkeling. Levenservaringen, verteld door mooie, krachtige vrouwen. Verhalen waar anderen zichzelf in kunnen herkennen of zich geraakt door kunnen voelen.

Elke vertelling is verrijkt met een tekening van veelzijdig kunstenaar Lidwien de Hollander. Haar werk is zowel abstract als figuratief en kenmerkt zich door de gevoelsmatigheid waarmee het tot stand komt.

OPENHARTIG is eenvoudig te bestellen bij www.bol.com .

Iedereen heeft een eigen levensverhaal met een eigen kleur. We ontmoeten mensen die de mooiste verhalen bij zich dragen zonder dat ze ooit een publiek vinden, terwijl zoveel ervaringen de moeite waard zijn om te delen.

Het is daarom mijn intentie om verhalen van mensen onder de aandacht te brengen, voor herkenning en troost, maar ook voor begrip en compassie of simpelweg omdat ze bijzonder zijn. Mijn boek OPENHARTIG is hiervan het geschreven resultaat.

Mijn eigen verhaal ONTKIEMDE LIEFDE vormt het eerste hoofdstuk van mijn boek. Wil je mijn openhartige verhaal lezen over de geboorte van mijn zoon Ties en een indruk krijgen van mijn schrijfstijl? Vraag het aan op mijn homepagina. Ik stuur het je GRATIS toe.

BOEKRECENSIE – Paula van Mourik/Hebban:

OPENHARTIG is een bundel verhalen waarin verschillende vrouwen over belangrijke gebeurtenissen in hun leven vertellen. Er komen diverse thema’s aan bod: liefde, homoseksualiteit, ziekte, euthanasie, eetstoornis, huiselijk geweld, je grenzen verleggen, etc. Mooie, ontroerende verhalen, maar ook feelgood verhalen, eigenlijk van alles wat en dus voor ieder wat wils.

Het boek begint met het verhaal over een moeder die moet zien om te gaan met het feit dat haar pasgeboren baby het syndroom van Down heeft. Kan ze wel van dit kind houden? Het verhaal wordt levendig beschreven. Zodra de baby is geboren, richt de verteller zich op haar kind en is het alsof je een brief van een moeder aan haar kind leest.

De verhalen worden verteld vanuit een ik-persoon waardoor je je als lezer goed kan inleven in de gebeurtenissen, alsof je er zelf bij bent en het zelf meemaakt.

Hoewel de verhalen soms heftig zijn, is het geen zwaar op de hand liggend boek. De verteltrant is rustig en dat maakt dat het boek erg ontspannend is om te lezen.

Het mooiste verhaal is voor mij ‘Czes’ dat over AnneMarie gaat die haar grote liefde verloor aan kanker. In dit verhaal wordt een gedicht aangehaald van Remco Campert dat heet, ‘Als ik doodga’. Een gedicht dat snijdt door je ziel.
Opvallend is dat het verhaal ‘Czes’ het enige verhaal in het boek is waarin de naam wordt genoemd van de vrouw die over de gebeurtenis vertelt. In de overige verhalen worden de namen van de vrouwen niet genoemd.

De verhalen worden geïllustreerd met tekeningen van Lidwien de Hollander. Mooie, eenvoudige zwart-wit tekeningen die cachet geven aan de vertellingen.

Dit boek is geen boek om in één ruk uit te lezen. Daar zijn de verhalen te mooi en indringend voor. Ik las vaak niet meer dan twee verhalen per dag. Vrijwel alle verhalen raakte mij en dat gevoel wilde ik vasthouden. Dan past het niet om het boek snel uit te lezen. De verhalen zijn het waard om langer bij stil te staan. Het is net als met een doos bonbons: die eet je niet in één keer op, daar wil je lang van genieten.

Helma heeft het prachtige en krachtige vermogen om goed en aandachtig naar jouw verhaal te luisteren. Ze voert een gesprek vanuit echte interesse en zonder er een oordeel aan te koppelen. Een ontmoeting voelt gelijk warm, veilig en vertrouwd. Bovendien kan en weet ze deze gesprekken dan prachtig op papier te zetten. (Mireille Eggly – secretaresse/stresscounselor/jongerencoach).

Ik vond het heel fijn om het verhaal, dat ik lange tijd in stilte bij me had gedragen, open te kunnen delen. Bij Helma kon ik dat op een voor mij heel prettige en veilige manier doen. Er werd aandachtig naar me geluisterd, zonder oordeel of onderbrekingen, in alle rust. Op een zelfgekozen plek en manier, heerlijk lopend in de bossen….wat het voor mij meer ontspannen en heel persoonlijk maakte. Bedankt voor het luisteren en het zo liefdevol en zorgvuldig verwoorden van mijn verhaal. (Birgit van Oosterhout – pedagoog/coach/trainer).

Vanaf het moment dat je met Helma bent, luistert ze voor honderd procent. Ze geeft geen oordeel, maar stelt vragen. En wat je haar vertelt, weet ze krachtig op papier te zetten. Bij haar boekpresentatie las ze het verhaal voor wat ze over haar eigen ervaringen heeft geschreven. Adembenemend! (Annemarie Katakke – teamleider jongerenwerk).